19 EYLÜL, 2024
Dil Öğrenmede Dinlemenin Etkisi
Dinleme yapmak aynı zamanda bazı kalıp ifadelerin, deyimlerin ve atasözlerinin de öğrenmesi için oldukça gereklidir. Örneğin siz bir mekanda ayrılırken 'see you later' gibi temel ifadeleri kullanırken iyi günler ya da görüşürüz manasında 'Have a good one.' tabirini dinleyerek ve gözlemleyerek öğrenebilirsiniz. Bunun dışında Türkçe karşılığı olmayan 'spoiler', 'stalk' gibi kelimeleri de ancak anlamlı bir içerikte dinleme yaparak öğrenebilirsiniz.
Inlingua Leeds Türkiye
Inlingua'da İçerik Yönetimi Direktörü
İngilizce öğrenirken dinleme becerisinin önemi sizce ne kadardır? Sadece dinleyerek öğrenebilir miyiz? Bu gibi sorular kafamızı kurcalarken şunu biliyoruz ki okuma ve yazma becerilerinde biraz olsun altyapıya sahip olduğumuzda dinleme becerisinin katkısı oldukça yüksek olacaktır. Yeterli bir şekilde hedef dilde girdiye sahip olduğunuzda evde, işte, boş zamanlarda dinlenen müzikler, haberler ve izlenen dizi, filmler size oldukça katkı sağlayacaktır.
Berkeley Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada iki grup öğrenci yabancı dil çalıştırılıyor. Bir grup sadece gramer çalışırken diğer grup dinleme becerisi üzerine çalışma yapıyor. Sonuç şu ki dinleme yapan grup diğer gruba göre dil becerilerinde daha fazla gelişme göstermiştir.
Dil öğrenirken bir gerçek olarak dilin temel yapı taşlarını öğrenmeliyiz fakat süreci de biraz olsun eğlenceli hale getirmemiz gerekmektedir. Dizi,film ve müziklerle bu süreci biraz daha rahat bir hale getirirken öğrenmekte keyifli olmaktadır. Siz ne kadar çok gramer çalışsanız ya da okuma yapsanız da dinleme yapmak zorunda kalacaksınız çünkü çıktı oluşturmak için ses olarak girdi de almalısınız.
Evet dinleme bu kadar önemli ama sadece dinleme ile ilerlemek oldukça güçtür. Diyelim ki daha önce hiç ziyaret etmediğiniz Pakistan’a gideceksiniz. Urduca geçmişiniz yok. Stephan Krashen dil öğrenme için girdilerin çok yoğun olması gerektiğinden bahsetmektedir. Fakat sizin Urduca bir altyapınız olmadığı için günde 8 saat TV ya da dizi, film izleseniz sadece sıklıkla duyduğunuz iki elin parmağını geçmeyecek sayıda kelime öğrenebilirsiniz. Çünkü sizin bir altyapınız olmadığı için karşılaştığınız dil derecesi sizin seviyenizden daha fazla ve bu da maalesef size katkı sağlamamaktadır.
Dinleme yapmak aynı zamanda bazı kalıp ifadelerin, deyimlerin ve atasözlerinin de öğrenmesi için oldukça gereklidir. Örneğin siz bir mekanda ayrılırken ‘see you later’ gibi temel ifadeleri kullanırken iyi günler ya da görüşürüz manasında ‘Have a good one.’ tabirini dinleyerek ve gözlemleyerek öğrenebilirsiniz. Bunun dışında Türkçe karşılığı olmayan ‘spoiler’, ‘stalk’ gibi kelimeleri de ancak anlamlı bir içerikte dinleme yaparak öğrenebilirsiniz.
Yukarıda sunduğumuz sebepler ve önerileri göz önünde bulundurduğumuzda dinleme yapmanın İngilizce öğrenmede ve konuşmada ne kadar etkili olduğunu gördük. Aslında hedef dilde yani İngilizce’de I+1 hipotezini uyguladığımızda yani sahip olduğumuz dil becerisinin üstünde biraz da olsun üst düzey bir girdi alırsak, ki bu dinleme olabilir, konuşma becerisinin de geliştiğini mutlaka görmüş olacağız.