24 EYLÜL, 2024
Dil Öğrenirken Grameri Nereye Koymalıyız?
Gramer dil öğrenmenin merkez noktalarından birisidir. Fakat bunu yaparken dili gramerden değil, grameri dilden öğrenmek daha doğru olacaktır. Yani dil öğrenirken ana odak noktası olarak grameri değil dinleme, konuşma ve yazma gibi diğer becerilerle aynı anda eş değer olarak almak gerekmektedir.
Inlingua Leeds Türkiye
Inlingua'da İçerik Yönetimi Direktörü
Her zaman İngilizce öğretmenlerine sorulan en büyük soru şudur: Hocam, gramer öğrenmeli miyim? Gramer bizim için ne kadar önemli? Bu ve bunun gibi sorular maalesef her daim karşımıza çıkmaktadır. Dil öğrenirken dil öğrenmenin bir süreç olduğunu ve tüm becerilerin ortak olarak kullanıldığını hatırlatmak isteriz. Örneğin size birisi yol tarifi sorduğunuzda hem gramer, hem konuşma hem okuma becerilerini kullanırsınız. Sadece gramer yolu ile dili konuşmazsınız.
Evet gramer bilmeden dil bilmek belki çok mümkün olmamaktadır ama gereğinden fazla da önem atfetmek doğru bir durum değildir. Gramer kavramı ilk olarak Eski Yunancada kullanılmış olup harflerin işçiliği anlamına gelen bir tarzda anlam yüklenmiştir. Yapılan araştırmalar da göstermektedir ki gramer bilmeden dil bilmek zor bir durumdur. Her cümleyi gramere uygun olarak kurmadan iletişim kurabilsekte geçmişte yaşadığımız bir eylemi anlatmak için geçmiş zaman yapısını; gelecekte yapacağımız bir eylem için de gelecek zaman yapısını kullanmak için gramer bilmek gereklidir.
Gramer dil öğrenmenin merkez noktalarından birisidir. Fakat bunu yaparken dili gramerden değil, grameri dilden öğrenmek daha doğru olacaktır. Yani dil öğrenirken ana odak noktası olarak grameri değil dinleme, konuşma ve yazma gibi diğer becerilerle aynı anda eş değer olarak almak gerekmektedir.
Biz cümle kurarken kullandığımız sistem aslında gramerdir. Yani bir manada kısa bir yol gibi görünmektedir. Gramer size cümle kurmak için bir kod verir ve siz ona göre kelimeleri sıraya dizerek sözel olarak cümleyi kurarsınız. Bazı insanlar gramerle dil öğrenirken bazıları da pratik yaparak dil öğrenmektedirler. Bu da kişiden kişiye değişen bir durumdur. Gramer öğrenen insanlara baktığımızda da bazı insanlar grameri yazarak öğrenmektedirler. Öğrencilere ya da hedef gruba hangi konuları ne kadar sürede öğreneceğini önceden söylemek ya da onlara yazılı olarak vermek süreci kolaylaştıran bir durumdur. Bu şekilde öğrenen kişi de nelerle karşılaşacağını önceden öğrenmektedir.
İnsanlar günümüzde gramer öğrenmek için görsel ve işitsel medyayı da sıklıkla kullanmaktadır. Bu hususta youtube kanalları baya popülerdir. Peki bu süreçte gramer öğrenmeyi nasıl değerlendirmeliyiz? Sizlere şunu tavsiye edebiliriz ki gramer öğrenirken konuları bir bütün içinde öğrenmek daha ideal olacaktır ve bu tarz eğitim veren kanalları takip etmeniz yararlı olacaktır. Nasıl mı? Örneğin, zamanları öğrenirken istek, zorunluluk ve rica kelimeleri olan modals leri de beraber öğrenmek sizin onları kullanmanızda size kolaylık sağlayacaktır.
Özetlemek gerekirse dil öğrenme sürecini tamamlarken gramer bilmek önemlidir fakat diğer dil becerilerini de göz önünde bulundurmak gereklidir. Gramer kurallarını öğrendikten sonra onları pratik yaparak dil öğrenimini daha kalıcı hale getirebilirsiniz.